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At its meeting of May 13, 1991, the Academic Senate approved the following Policy Recom- mendation 
presented by David McNeil for the Professional Standards Committee. 
 

 
 

EVALUATION OF EFFECTIVENESS IN TEACHING  
FOR ALL FACULTY (Rescinds S79-9) 

 
 
 
Teaching effectiveness is the primary and essential condition for continuation and advancement within 
the university . . . (F90-3, I.B.3). 
 
In evaluating effectiveness in teaching, departments should consider a number of factors, including the 
following: 
 
A. Relation of course objectives to the purposes of the particular course taught and of the curriculum. 
 
B. Course implementation and content in relation to "A" above, including green sheet materials and 
texts used; method, rigor, and level of instruction; tests; and papers. 
 
C. The faculty member's knowledge of the subject, attitudes toward teaching and students, preparation, 
and grading practices.  (Some departments may wish to review at least one set of graded papers or 
examinations.) 
 
D. Circumstances such as the nature of particular courses, whether required, experimental, a revision 
of an older course, a new course or new preparation, a course outside the faculty member's primary area 
of specialization, a team-taught course, or a course involving close coordination of labs and lectures.  
Other relevant considerations might be whether a course is taken to fulfill major or General Education 
requirements (F90-3, B.1.a). 
 
E. Student Opinion of Teaching Effectiveness  
 
 1. Student Opinion of Teaching Effectiveness (SOTE) and Student Opinion of Laboratory or 
Activity Teaching Effectiveness (SOLATE): 
 
  a. Information from SOTE is BUT ONE source of information for assessing teaching 
effectiveness.  Other sources of information about faculty teaching effectiveness MUST be employed 
before reaching an RTP decision (Interpretation Guide for Student Opinion of Teaching Effectiveness 
Results). 
 
  b. Faculty shall request a review for a minimum of two classes annually in classes 
representative of the faculty member's teaching assignment (CFA/CSU Agreement, Article 15.14; F87-6, 
p. 2, #4).  The classes to be evaluated shall be jointly determined in consultation between the faculty 
member and his/her department chair (Article 15). 
 
 2. Other Student Opinions 
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  a. Any student communications or opinions provided outside of the regular evaluation 
process must be identified by name to be included in a Personnel Action File (Article 15.16.b). 
 
  b. Unsigned written responses from students (F83-2): 
 
   A separate department-prepared form shall be available in conjunction with the usual 
questionnaire, to be used at the faculty member's option.  These forms may include questions devised by 
the department and must allow space for open-ended student comment.  The written forms shall be 
collected and taken to the department office in the same manner as the machine processed 
questionnaires.  After reviewing the responses with the department chair or the chair's designee, the 
faculty member shall a) retain all responses for his/her personal use in improving instruction; or b) 
authorize the department chair and appropriate committee to include all the responses collected in his/her 
performance review or periodic evaluation of the faculty member; and/or c) authorize the department 
chair and/or appropriate committee to review all responses collected for the purpose of improving the 
faculty member's teaching effectiveness (F83-2). 
 
F. Classroom, including laboratory, and supervision (F90-3, B.1.a) visits conducted by a peer (faculty of 
equal or higher academic rank) should, whenever possible, be made in the context of factors "A" through 
"D" cited above.  Peer evaluators should be assigned by the department chair and/or department 
personnel committee.  A faculty member may request additional peer evaluations.. 
 
 1. For probationary candidates seeking tenure, classroom visits shall be made in at least one 
course per semester.  Over the entire probationary period, visits should be made in the range of courses 
taught. 
 
 2. For candidates seeking promotion, classroom visits shall be made in at least one course per 
year.  By the time of review for promotion, visits should have been made in a representative sampling of 
courses. 
 
 3. For tenured full professors, classroom visits may be made upon request by the faculty member.   
 
  a. The goal of the visits should be for professional development. 
 
  b. An appropriate departmental committee of equal or higher rank at its discretion, may 
require class visits when problems of instruction come to its attention.  The committee or its evaluators 
may make appropriate recommendations for the improvement of instruction (e.g. referral to the 
Instructional Resource Center). 
 
 4. For teaching faculty continuing in full-time temporary appointments, classroom visits shall be 
made in at least one course per year and should have been made in a representative sampling of 
courses (S88-4). 
 
 5. For teaching faculty continuing in part-time temporary appointments, classroom visits shall be 
made in at least one course in the first semester of appointment, and at least every third semester 
thereafter.  If this is not feasible, visits should be made as often as is practicable (S88-4). 
 
 6. Report of Classroom Visit: 
 
  A written report shall be provided to the faculty member in a timely manner (within ten working 
days).  The faculty member has the right to respond to or rebut in writing the report within seven calendar 
days after receiving the report. 
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ACTION BY THE UNIVERSITY PRESIDENT:  Approved by President Gail Fullerton on May 23, 1991. 
 
 
 


